Home > PODCAST > Cultuursocioloog Peter Achterberg: ‘Ik geef nooit advies want ik ben een socioloog, geen politicus’ – Podcast #8
PODCAST

Cultuursocioloog Peter Achterberg: ‘Ik geef nooit advies want ik ben een socioloog, geen politicus’ – Podcast #8

Hoogleraar cultuursociologie aan de Universiteit Tilburg Peter Achterberg bestudeert het effect van culturele, politieke en religieuze veranderingen op het sociale gedrag van mensen. Ik ging bij hem te rade om te begrijpen waar het geloof in alternatieve feiten en het wantrouwen in de wetenschap vandaan komt (zie ook zijn blog). Dat kan hij heel goed uitleggen, en dat is het dan ook, wat hem betreft. ‘Ik leg gewoon uit hoe dingen in elkaar steken, maar ik geef nooit advies, want dan overschrijd je als wetenschapper de grens tussen wetenschap en politiek’. De oproep ‘Wetenschapper spreek je uit’ van Rosanne Hertzberger begrijpt hij zoals Marc van Oostendorp hem ook ziet: wetenschappers moeten laten zien wie ze zijn en hoe ze tot hun bevindingen zijn gekomen. Om met Peter te spreken: ‘Marc is een held’.

Luister hier naar het interview met Peter Achterberg:

Karin van den Boogaert
https://wetenschap.nu
Helpt wetenschappers hun verhalen breed te verspreiden en doet dat middels interviews voor de podcast van wetenschap.nu en media- en interviewtrainingen. Zij is mede-eigenaar van Science ON AIR en uitgever van wetenschap.nu.